Privacyverklaring

Privacyreglement van Huisartspraktijk de Jong en van der Wel

Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze apotheekhoudende huisartsenpraktijk

 

Algemeen

De AVG is de nieuwe wet ter bescherming van privacy en persoonsgegevens. Op grond van deze wet heeft een organisatie die met persoonsgegevens werkt bepaalde plichten en heeft degene van wie de gegevens zijn bepaalde rechten. Naast deze algemene wet gelden specifieke regels voor de privacy in de gezondheidszorg. Deze regels staan onder andere vermeld in de Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO).  Dit privacyreglement is bedoeld om u te informeren over uw rechten en onze plichten die gelden op grond van de AVG en de WGBO.

 

Wanneer het – ondanks onze maatregelen - mocht gebeuren dat derden ongeautoriseerd toegang krijgen tot uw gegevens, dan melden wij dat bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Apotheekhoudende huisartsenapotheekhoudende huisartsenpraktijk

In onze apotheekhoudende huisartsenapotheekhoudende huisartsenpraktijk kunnen diverse persoonsgegevens van u verwerkt worden. Dit is noodzakelijk om u medisch goed te kunnen behandelen en farmaceutische zorg te verstrekken. Ook is het nodig voor het financieel afhandelen van de behandeling of geleverde farmaceutische zorg. Daarnaast kan verwerking noodzakelijk zijn voor, bijvoorbeeld, de bestrijding van ernstig gevaar voor uw gezondheid of ter voldoening aan een wettelijke verplichting (bijvoorbeeld het verplicht melden van een besmettelijke ziekte op grond van de Wet Publieke Gezondheid).

 

 

De plichten van de apotheekhoudende huisartsenapotheekhoudende huisartsenpraktijk

Huisartspraktijk de Jong en van der Wel is volgens de AVG  de verantwoordelijke voor de verwerking van persoonsgegevens die in de apotheekhoudende huisartsenpraktijk plaatsvindt. Aan de plichten die daaruit voortkomen, voldoet de apotheekhoudende huisartsenpraktijk als volgt:

 

  • Uw gegevens worden voor specifieke doeleinden verzameld:

    • voor zorgverlening;

    • voor doelmatig beheer en beleid;

    • voor ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en voorlichting.

  • Er vindt in beginsel geen verwerking plaats voor andere doeleinden.

  • U wordt op de hoogte gesteld van het feit dat er persoonsgegevens van u verwerkt worden. Dit kan gebeuren door uw zorgverlener, maar ook via een folder of via onze website.

  • Alle medewerkers binnen Huisartspraktijk de Jong en van der Wel hebben zich verplicht om vertrouwelijk om te gaan met uw persoonsgegevens.

  • Uw persoonsgegevens worden goed beveiligd tegen onbevoegde toegang.

  • Uw persoonsgegevens worden niet langer bewaard dan noodzakelijk is voor goede zorgverlening.

     

Voor medische en farmaceutische gegevens is deze bewaartermijn in principe 15 jaar (vanaf de laatste behandeling of verstrekking van het recept), tenzij langer bewaren noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor de gezondheid van uzelf of van uw kinderen. Dit is ter beoordeling van de behandelaar.

Uw rechten als betrokkene:

U heeft de volgende rechten:

  • Het recht om te weten of en welke persoonsgegevens van u verwerkt worden.

  • Het recht op inzage en afschrift van die gegevens (voor zover de privacy van een ander daardoor niet wordt geschaad).

  • Het recht op correctie, aanvulling of verwijdering van gegevens indien dat nodig mocht zijn.

  • Het recht om (gedeeltelijke) vernietiging van uw medische gegevens te vragen. Hieraan kan alleen tegemoet worden gekomen als het bewaren van de gegevens voor een ander niet van aanmerkelijk belang is en de gegevens op grond van een wettelijke regeling niet bewaard moeten blijven.

  • Het recht op het toevoegen van een eigen verklaring (van medische aard) aan uw dossier.

  • Het recht om u in bepaalde gevallen tegen de verwerking van uw gegevens te verzetten.

 

Als u gebruik wilt maken van uw rechten, dan kunt u dit mondeling of middels een aanvraagformulier kenbaar maken aan  Huisartspraktijk de Jong en van der Wel. Uw belangen kunnen ook behartigd worden door een vertegenwoordiger (zoals een schriftelijk gemachtigde, of uw curator of mentor).

 

Toelichting op het aanvraagformulier

U moet er rekening mee  houden dat medische en farmaceutische gegevens ingevolge de wet in principe maximaal vijftien jaar bewaard worden. U helpt ons met het opzoeken van uw dossier en het beschermen van uw privacy als u het formulier zo volledig mogelijk invult. De door u ingevulde gegevens worden door ons strikt vertrouwelijk behandeld. Huisartspraktijk de Jong en van der Wel is niet aansprakelijk voor fouten in de postbezorging. Indien u er de voorkeur aan geeft om het dossier persoonlijk, of door een gemachtigde, op te halen dan kunt u dit op het formulier aangeven.

Gegevens patiënt

Hierbij vermeldt u de gegevens van de persoon over wie het medisch dossier gaat. De Wet Geneeskundige Overeenkomst (WBGO) beschouwt de patiënt als meerderjarig vanaf 16 jaar. Jongeren vanaf 16 jaar die inzage/afschrift van hun medisch dossier willen, moeten zelf de aanvraag indienen. Indien de patiënt niet meer in leven is, is het verstrekken van de medische gegevens toegestaan indien verondersteld kan worden dat de overledene hiertegen geen bezwaar zou hebben gehad of er sprake is van zwaarwegende belangen om de zwijgplicht van de zorgverlener te doorbreken. Deze beslissing ligt bij de zorgverlener.

 

Verstrekking van uw persoonsgegevens aan derden

De medewerkers van Huisartspraktijk de Jong en van der Wel hebben de verplichting vertrouwelijk met uw persoonsgegevens om te gaan. Dit houdt bijvoorbeeld in dat de zorgverlener voor verstrekking van uw persoonsgegevens uw uitdrukkelijke toestemming nodig heeft. Op deze regel bestaan echter enkele uitzonderingen. Op grond van een wettelijk voorschrift kan de zwijgplicht van de zorgverlener doorbroken worden, maar ook wanneer gevreesd moet worden voor een ernstig gevaar voor uw gezondheid of die van een derde. Bovendien kunnen vastgelegde gegevens, indien noodzakelijk mondeling, schriftelijk of digitaal uitgewisseld worden met andere zorgverleners (bijvoorbeeld apotheken, ziekenhuizen, fysiotherapeuten etc.). Dit doen wij via beveiligde systemen en alleen als dit nodig is in verband met een actuele zorgvraag of na uw toestemming. Als gegevens met toestemming zijn verkregen, dan heeft u het recht om deze toestemming ook weer in te trekken. Onze medewerkers raadplegen uw gegevens alleen als dat noodzakelijk is voor het uitvoeren van hun taken. Wij bestellen in sommige gevallen GDV (geïndividualiseerde distributievormen), medicatie via een Centrall Filling methode of te bereiden medicatie bij een andere apotheek op basis van een samenwerkingsovereenkomst. Ook hebben wij contracten met uw zorgverzekeraar op basis waarvan wij onder meer uw declaraties doorsturen.

Uitwisseling gegevens
Huisartspraktijk de Jong en van der Wel wisselt, nadat u hiervoor gericht toestemming heeft gegeven,  via het Landelijk Schakelpunt relevante medische gegevens veilig en betrouwbaar met de huisartsenpost (HAP). Farmaceutische gegevens worden, nadat u hiervoor gericht toestemming heeft gegevens, via het Landelijk Schakelpunt met apotheken uitgewisseld die ook gebruik maken van het Landelijk Schakelpunt en u ook gericht toestemming hebben gevraagd voor inzicht in u gegevens. 

Bent u 's avonds of in het weekend op de HAP geweest, dan deelt die op zijn beurt een waarneembericht met de apotheekhoudende huisartsenpraktijk. Zo weet de huisarts precies met welke klachten u op de HAP bent geweest en wat er naar aanleiding daarvan is ondernomen.

 

Bent u bij een apotheek geweest (poliklinische apotheek, dienst apotheek of elders) dan deelt die op zijn beurt een waarneembericht met de apotheekhoudende huisartsenpraktijk. Zo weet de huisarts precies welke medicatie en hulpmiddelen zijn verstrekt in de bezochte apotheek.

 

Ook kunnen er medicatiegegevens gedeeld worden met andere apotheken en uw behandelend medisch specialisten. Daarbij gaat het om de medicatie die de huisarts aan u heeft voorgeschreven, maar ook om eventuele intoleranties, contra-indicaties en allergieën (ICA-gegevens). Daar kunnen andere voorschrijvers en verstrekkers van medicatie rekening mee houden. Zo dragen wij als apotheekhoudende huisartsenpraktijk bij aan medicatieveiligheid.

 

Overdracht van uw dossier

Als u een nieuwe huisarts kiest, is het belangrijk dat uw nieuwe huisarts op de hoogte is van uw medische geschiedenis. Uw medische geschiedenis staat in uw patiëntendossier. Het is gebruikelijk dat uw oude huisarts het dossier overdraagt aan uw nieuwe huisarts.  De oude huisarts doet dit zo spoedig mogelijk , in ieder geval binnen een maand, nadat u uw oude huisarts heeft gevraagd het dossier over te dragen aan uw nieuwe huisarts.

 

Uw medisch dossier wordt dan door uw huisarts digitaal via een beveiligde verbinding naar de nieuwe huisarts, persoonlijk of per aangetekende post overgedragen.  U kunt het originele dossier niet meekrijgen. Wel heeft u altijd recht op inzage in uw dossier en op een kopie van uw dossier.

 

Als u een nieuwe apotheek kiest, is het belangrijk dat uw nieuwe apotheek op de hoogte is van uw farmaceutische geschiedenis. Uw farmaceutische geschiedenis staat in uw medicatiedossier. Het is gebruikelijk dat u een actueel medicatieoverzicht ophaalt en deze overdraagt aan uw nieuwe apotheek.  Een andere mogelijkheid is dat de nieuwe apotheek u medicatiedossier kan inzien middels het Landelijk Schakelpunt of dat u schriftelijk toestemming heeft verstrekt aan de nieuwe apotheek om u medicatiedossier op te vragen bij onze apotheekhoudende huisartsenpraktijk. Het medicatiedossier kan (indien mogelijk) ook via e-mail aan de nieuwe apotheek worden overgedragen. Beiden moeten er dan wel voor zorgen dat hun computer en internetverbindingen voldoende beveiligd zijn.

 

Vraag of klacht

Heeft u een vraag of een klacht? Bijvoorbeeld over met wie wij gegevens delen of onze omgang met uw medische en/of farmaceutische gegevens? Dan gaan wij hierover graag met u in gesprek.

 

Contact

Spoednummer 0113-344406
 

Huisartsenpraktijk de Jong en van der Wel

Biezelingsestraat 57
4421 BN Kapelle
Telefoon:
0113-341290
Receptenlijn:
0113-340722
Fax:
0113-341689
KvK:
20158334
BTW nr 8217.53.319.B.01
Huisartsenpost 0900-1785